Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Borturizmus képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Borturizmus - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Borturizmus
Keresés
Találatok száma - 5 db
Badacsony

Badacsony

A Badacsonyi borvidék névadó hegye, a Badacsony, több mint kétezer éves borkultúrája révén az ember és a természet egymásra találásáról tesz 'tanú-bizonyságot'. A Balatonba mintegy félszigetként benyúló Badacsony oldalában elhelyezkedő szőlőültetvények szubmediterrán jellegű mikroklímában érlelhetik szőlőfürtjeiket. A Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlít∓mp;tilde; hatása, a hegy bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra viszszasugárzó víztükör, az országos szinten legintenzívebb besugárzás együttesen garantálja, a legkedvezőtlenebb évjáratokban is páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett borok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas Kálium, vagy a badacsonyi Olaszrizling magas Magnézium tartalmának egészségvédő hatása, akár a gyógybor jelző használatára is feljogosítaná azok termelőit.

Balatonboglári Borvidék

Balatonboglári Borvidék

A Balaton déli oldalán mintegy 50 km hosszúságban, helyenként 15-20 km szélességben benyúlva helyezkedik el a Balatonboglári Borvidék. A borvidék szőlőterülete 3400 hektár. Somogy megyében mindig is nagy jelentőséggel bírt a szőlőtermesztés és borászat, ezt történelmi emlékek sora is bizonyítja. Az 1498-ban II. Ulászló király által adományozott Somogy vármegye címerpajzsában már egy szőlőfürtöt tartó kar látható.

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Balatonfüred-Csopaki borvidék

Magyarország egyik kiemelkedő minőségi borvidéke, ahol a szőlő- és bortermelés mintegy kétezer éves múltra tekint vissza, és ahol a szőlőművelés első írásos emlékei egyben a magyar szőlőművelés kezdeteiről is tanúskodnak.

Balatoni Borok Háza

Balatoni Borok Háza

A keszthelyi Festetics kastély XVI. században épült ódon pincerendszerében, ahol történelem szinte kézzel fogható, nyitott meg 2005. augusztus 20-án a nagyközönség előtt a Balatoni Borok Háza. A közel 1500 bemutatásra kerülő bor közül 30-40 állandóan kóstolható. A Borház látogatható egyénileg, illetve csoportosan is, igény szerint szakszerű tárlatvezetéssel három nyelven.

Zánkai Borvidék

Zánkai Borvidék

A Balaton-felvidék a XIV. században az Anjou-házból származó királyaink idején indult el azon az úton, amely a borvidékek kialakuláshoz vezetett, s hozzájárult a középkori magyar állam gazdasági felvirágzásához. Kezdetben kialakultak a hegyi szőlők, a szőlőhegyek, amelyek fél évezreden át a minőségi bortermelés számára nagyon fontos optimális termőhellyet jelentettek. A szőlőhegyeket azok a zánkaiak hozták létre, akiknek a leszármazottait 1548-ban a török elpusztítja, elűzi vagy rabságba hurcolja. A település elpusztul, de a szőlőhegyen a művelés folyamatossága nem szakad meg.

Tuti menü