Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Tihany képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Tihany - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Tihany
Keresés
Találatok száma - 4 db
A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele

I. András király (1046-1060) Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére maga és családja lelki üdvéért alapította a tihanyi monostort. Szűz Mária I. (Szent) István ismert országfelajánlása óta Magyarország védelmezője. Ányos Galliában Vienne közelében született 358 táján. Harmincévesen lett Orleans püspöke. Sokat tett a városáért, amely különösen hálás volt neki, hogy tanácsai és imái révén sikerült megmenteni a várost Attila hun seregétől. A kilencvenes éveinek közepén halt meg 453. november 17-én. Sírja zarándokhely lett, s sajátos módon itt tették le a frank királyok ünnepélyes esküjüket, ha szerződést, szövetséget kötöttek, sőt itt tisztázhatták magukat a főemberek, ha gyanúba keveredtek, hogy hűtlenek lettek urukhoz. Az uralkodó és uralkodó közötti egyezséget, az uralkodó és alattvalói közötti hűséget szavatoló Szent Ányos nem véletlenül lett a magyar király alapította monostor védőszentje. I. Andrásnak ugyanis nemcsak a császár újabb és újabb rohamaival kellett megküzdenie trónja védelmében, de szerette volna fiának, Salamonnak is a trónt biztosítani. Trónjának szilárdsága, a testvére, Béla herceg és a pártütésre kész alattvalók ígéretein múlott. Ígéreteik szavatolását rábízta tehát Szent Ányosra.

A tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula -korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

Tihany és az apátság filmen

Tihany és az apátság filmen

MeneTrend IttHon: Tihany RtlKlub videója a félszigetről. Ezúttal Magyarország egyik legnagyobb történelmi múltú településére látogattunk. Tihany legfőbb vonzereje az apátság. A belföldi és a külföldi turisták körében is nagyon kedvelt.

Tihany, a kincses félsziget

Tihany, a kincses félsziget

Tihany a Balaton egyik leglátványosabb helyszíne. A félsziget mélyen belenyúlik a Balatonba, különleges panorámát kínálva szinte minden pontjáról. Hírneve számos természeti és történelmi nevezetességen alapul. Nyugalma, csöndje a rekreációra vágyók menedékévé teszi. Jelentős idegenforgalma ellenére hagyományait máig megőrizte, egyedi, kivételes jellege megmaradt. Kínálata sokrétű: a pihenni vágyók, a természetjárók, a történelem és a kultúra iránt érdeklődők egyaránt különleges helyszíneket, programokat találnak itt.

Tuti menü