Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balaton-felvidék települései képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Balaton-felvidék települései - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Balaton-felvidék települései
Keresés
Találatok száma - 6 db
Balaton- Felvidék (Tapolca)

Balaton- Felvidék (Tapolca)

A Balaton-felvidék nem más, mint a Balaton fölé emelkedő, nyugati-keleti irányban húzódó fennsík. A Veszprém- Nagyvázsony-tapolcai törésvonal választja el a Bakonytól. A Balaton-felvidék vonulatai közé több helyen szerkezeti mélyedések ékelődnek, köztük a Pécselyi-medence is. A medencét északról egy délnyugat-északkelet irányú rögsorozat határolja, és választja el a Veszprém- Nagyvázsonyi-medencétől. A Balaton-felvidék egyik kismedencéje a 8 millió évvel ezelőtt még itt hullámzó Pannon-tenger egyik öble, a Káli-medence. Gyakoriak a különleges domborzati formák, például a kőtengerek, kőgörgetegek, bazalt formációk,melyek megtalálhatóak Kővágóörs, Salföld és Szentbékkálla közelében . A vidék múltjának emlékeit őrzik a pécselyi Zádor-vár romjai, az egykori templomok, kolostorok maradványai, a falvakban lévő tájházak, helytörténeti gyűjtemények. A Balaton-felvidék kiválóan alkalmas a balatoni üdülést színesítő kirándulásokra. A természeti értékek mellett, művészettörténeti nevezetességekben, kulturális programokban is bővelkedik ez a tájegység.

Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Ismerd meg Balaton-felvidék településeinek kincseit. Ha szeretsz a kirándulni, túrázni, barangolni a természetben, akkor kitűnő választás a Balaton-felvidék kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Legyél vendég egy helyi lakós vendégasztalánál, kóstold meg a helyi élelmiszer csodákat és ízleld meg a kiváló borokat. Ismerd meg a kézművesség csodáit. Alkalmazásunkkal egyszerűen és gyorsan megtalálod a látványosságokat, nevezetességeket. Pár kattintással már zsebedben lehet a Balaton-felvidék térképe. Felejthetetlen élmény az egész családnak.

Forrás-hegy Felsőörs

Forrás-hegy Felsőörs

A Forrás-hegy a Balaton-felvidék felsőörsi lejtőjén található egykori kőnyerő hely, amely nemzetközi jelentőségű földtani, őslénytani, rétegtani érdekességeket vonultat fel. Az itt kialakított geológiai bemutatóhelyen a Triász-tenger üledékeinek és a Föld tűzhányóműködésének több száz millió éves megkövült maradványai tekinthetők meg. A Forrás-hegy földtörténeti leleteit Böckh János geológus fedezte fel a XIX. század végén. Tudós kutatók munkái nyomán világszerte ismertté vált ez a lelőhely, amelyet Magyarország első földtani alapszelvényeként tartanak számon.

Hegymagas

Hegymagas

Hegymagas, a közel 300 lakosú, számos vendég által látogatott falu polgármestereként köszöntöm Önöket a Szent György-hegy lábánál, Európa földrajzilag, borászatilag egyik legértékesebb és legszebb vidékén. Községünk szerves része a 57.000 hektár nagyságú Balaton-felvidéki Nemzeti Parknak. Ebben a térségben már évezredek óta összefonódik az itt élő ember a tájkép alakulásával és a táj adottságainak használatával.

Szentkirályszabadja

Szentkirályszabadja

Szentkirályszabadja Veszprém megye egyik legősibb települése. Veszprémtől, Balatonalmáditól egyaránt 5-5 kilométernyi távolság választja el. Neve korábban Szabadi volt, mivel a hagyományok szerint Szent István királytól kapta községünk nemesi kiváltságát. Később Urszabadinak, majd Szentkirályszabadinak nevezték. A királyi kiváltságos falu első okleveles említése 1269-ből származik. Az 1785-ös népszámlálás idején a község lakóinak száma 1595 fő volt, majd 1848 után a nemesi kiváltságok elvesztésével megtorpant a népesség növekedése. A majd ezeréves település 1973-ben politikai döntés következtében elvesztette önállóságát, amelyet a lakosság kezdeményezésére csak 1989 januárjában, a rendszerváltás előszeleként nyerte vissza. Községünk hazánk egyik leggazdagabb megyéjének, Veszprém megyének ősi települése. A Bakony hegység déli lejtőitől szélesen tárulkodik ki veszprémi fennsík, amely aztán hirtelen szakad le abba a tágas medencébe, amelyet húszezer éve tölt ki a Balaton víztükre.

Tapolca Tavasbarlang

Tapolca Tavasbarlang

A Közép-Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található. Tapolca természeti ritkaságát, 1903-ben kútásás során fedezték fel, majd tíz évvel később a látogatók előtt is megnyitották. A karsztvíz által kialakított háromszintű barlangrendszer alsó termeit és a felső járatok egy részét 19 Celsius-fokos víz borítja. Ezt a mintegy 300 méteres szakaszt csónakkal lehet körbejárni. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A szarmata mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén - néhány évnyi szünet után - 1998-tól újra lehet csónakázni.

Tuti menü