Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balatonfüred képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Balatonfüred - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Balatonfüred
Keresés
Találatok száma - 5 db
A szívkórház rövid története

A szívkórház rövid története

A balatonfüredi Állami Szívkórház története visszanyúlik a XVIII. századba, amikor az 1716. évi tihanyi apátsági birtokösszeíráskor beírják, hogy Füreden savanyúvizek vannak. A kórház helyén Tenkovits Miksának másfél holdas telke volt, ezen fakadt az a forrás, melyhez fürd∓tilde;házat építtetett és 10 fürd∓tilde;kádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a vendégeknek. Halála után özvegye 1741-ben eladta a fürd∓tilde;t Schuster József orvosnak, aki azt haláláig, 1748-ig üzemeltette.

Annagora Aquapark - virtuális kirándulás

Annagora Aquapark - virtuális kirándulás

Interaktív térképünkön virtuálisan bebarangolhatod balatoni Aquaparkunk teljes területét. Fedezd fel a parkot, járd be keresztül-kasul, a számok segítenek ebben! És gyere el hozzánk, úgy az izgalmas! Te magad próbáld ki, milyen élőben! Szórakozz és élvezd a kalandok sokaságával váró Annagora Aquaparkot, Balatonfüred élményfürdőjét!

Fürdőélet a Monarchiában - Balatonfüred - Abbázia - Bad Ischl

Fürdőélet a Monarchiában - Balatonfüred - Abbázia - Bad Ischl

A kiállítást több szinten kívánjuk összeállítani. Közismert, hogy Abbázia (használjuk ezt a nevet), főleg a 19. század második felétől a magyar üdülési, pihenési, gyógyulási színterek között az egyik legkedveltebb volt. Számos emlékét őrzi ennek, pl. a magyar irodalomtörténet. Külön érdekessége, hogy nagyon sokan, akik Balatonfüredhez is kötődnek, Abbáziához is kötődnek valamilyen szinten. Gondoljunk Széchenyi Istvánra, Kossuth Lajosra, Jókai látogatásaira, vagy regényére (Egy játékos, aki nyer), gondoljunk Ady Endrére, Krúdy Gyulára stb. Ugyanakkor Abbázia nem létezhet Fiume nélkül sem, hiszen ez a tengeri kikötő adottságai révén fogadta az Abbáziába tartó magyar vendégeket (egy ideg a két város között Füred néven kis gőzhajó hozta-vitte az utasokat) illetve Fiume szerepe a magyar köztörténetben is meghatározó. Így tehát szeretnénk azokat a tárgyi emlékeket bőséges idézetekkel felvonultatni, amelyek ezt a kettős kapcsolatot (most már hármas!) megjeleníthetik. A kiállítás időtartama nagyjából ez az időszak, a 19. század második fele, a 20. század eleje, értelemszerűen Trianonnal lezárva.

Jókai Mór Emlékház

Jókai Mór Emlékház

Az országban szinte egyedülálló író-ház bepillantást enged a Jókai Család füredi mindennapjaiba, felidézi társasági életük hangulatát. Jókai Mór az 1870-ben épült villában írta a máig talán legnépszerűbb regényét, Az Arany embert, és más, a Balatont népszerűsítő novelláit, hírlapi cikkeit. A látogató a Jókai villába belépve több mint száz esztendővel visszaforgatva az idő kerekét, eredeti Jókai relikviák közt találja magát, neves írónk íróasztalát megérintve juthat közelebb hazánk egyik legnagyszerűbb korszakához, s egyik legkiemelkedőbb írójának életéhez.

Reformkori séták Balatonfüreden

Reformkori séták Balatonfüreden

Sétaútvonalunk a Látogatóközpont elől indul, s a Blaha Lujza utcán vezet végig, ahol az épületek történetein túl anekdotákat hallhatnak Blaha Lujzáról, Jókai Mórról, a Posta-házról, valamint az első Anna-bálról, s a hozzá fűződő hagyományokról. A Horváth-ház érintésével átsétálunk az Anna Grand Hotelhez, mely már a reformkor idején is kedvelt szállója és vendéglője volt művészeknek. Az árkádok alatt megtekintjük a Füredi Panteont. A Gyík szobornál a színházi életről, a Kossuth forrásnál Balatonfüred gyógyító vizének legendáiról, valamint az egykori Fürdőház (ma Állami Szívkórház) híres orvosairól és betegeiről mesélünk érdekes történeteket. A Tagore sétányon olyan híres személyiségek szobrait csodáljuk meg, mint Deák Ferenc, Széchenyi István, Kisfaludy Sándor, de itt található a Lantos lány szobra, Blaha Lujza Emlékpadja, a Halász és a Révész szobra, valamint a Rózsakert is. Sétánkat a Látogatóközpontba visszatérve fejezzük be.

Tuti menü