Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Gasztronómia képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Gasztronómia - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Gasztronómia
Keresés
Találatok száma - 4 db
A Balaton környék gasztronómiája

A Balaton környék gasztronómiája

A Balaton környékének hagyományos táplálkozása alig található ezen területen, mivel a közlekedés és az idegenforgalom negatív hatással volt rá. Ha azonban pár 10 km-re beljebb, vagy feljebb megyünk, számos ételt találhatunk a halételeken kívül a Bakonyban, Somogyban és Zalában.

A balatoni halászlé

A balatoni halászlé

A balatoni halászlé leginkább a tiszai halászléhez hasonlít, azaz alaplékészítéssel indul. Hajdanán még a vizet is a balatonból merítették hozzá. Manapság ugyan már nem balatonvízből főzik, de a recept, a jelleg alig változott. A legjobb balatoni halászlevet Rajnai Árpi barátomnál ettem Paloznakon. A Veszprém Megyei Horgásszövetség akkori titkára márcsak hivatalból is ért a halászléfőzéshez. Árpi szervezésében sikerült a legkiválóbb halászleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy másik évben a Tihanyi Belső-tónál. Árpi tesz a halászlébe egy szem krumplit is. A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni, amelyből szintén bőven van a környéken. A balatoni halászlé legnagyobb, legrangosabb eseménye az alsóörsi Halásztanya vendéglőben évente megrendezésre kerülő halászléfőző verseny. Itt a legkiválóbb csapatok indulnak mindig nagy meglepetés az eredmény kihirdetése.

Balatoni ételek

Balatoni ételek

A Balatoni vendégfogadásnak már kezdetek óta elválaszthatatlan része a jóízű étel és bor. A régió ételféleségei nagyon változatosak. A tó sokféle hallal, a térség erdői a vadféleségekkel, a jó talajú kertek a kiváló zamatú gyümölcsökkel járulnak hozzá a jó vendégközérzethez. A szakácsmesterek munkájára a szorgos szőlősgazdák teszik fel a koronát, akik a fáradságos szőlőművelés eredményét - a híres balatoni borokat teszik asztalunkra. Mindezek harmonikusan egészítik ki a tó melletti tartózkodást, legyen az akár fürdőnyaralás, aktív kikapcsolódás a természetben, gyógyulás a termálvizekben, vagy netán újdivatú testi kényeztetés, azaz wellness-tartózkodás. Még a vízen tartózkodó hajós népek is gyakran térnek be egy-egy kikötői vendéglőbe, ha igazán ízeset kívánnának enni vagy inni.

Impresszionista konyha a Balaton közelében

Impresszionista konyha a Balaton közelében

Amikor nem szükségből, hanem élvezetből választok éttermet, olyan helyre megyek, ahol minden lenyűgözően profi, vagy oda, ahol szeretettel teremtették és üzemeltetik a vendéglőt. Akadnak példaértékű, ritka esetek, ahol a profizmus és a szeretet kézenfogva jár - ezekből lesznek a kedvencek.

Tuti menü