Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Hajózás, vitorlázás képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Hajózás, vitorlázás - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Hajózás, vitorlázás
Keresés
Találatok száma - 6 db
A balatoni hajózás rövid története

A balatoni hajózás rövid története

A tó első lapátkerekes gőzhajója 1846. szeptember 21-én tette meg próbaútját a tavon. Ebben az időben a balatoni idegenforgalom jórészt Balatonfüredre korlátozódott. A gőzös Keszthelyről, Keneséről és Alsóörsről szállította a vendégeket az északi parti üdülőhelyre. A kezdeti érdeklődés után kiderült, hogy a gőzös forgalma nem hozta meg a várt bevételeket, komoly problémák voltak mind a személy, mind az áruszállítással. A bajt csak tetézte, hogy a szabadságharc alatt szünetelt a menetrendszerinti közlekedés, a Kisfaludy kizárólag a harcoló alakultok utánpótlását biztosította. A rendszeres személyforgalom csak 1852-ben indulhatott meg újra. 1861-ben a Délivasút megépülése közelebb hozta a Balatont a világhoz. 1863-tól a Kisfaludy fokozatosan beszüntette egyéb járatait és már csak Siófok és Balatonfüred között közlekedett. A vasúttal Siófokra, majd onnan Füredre igyekvő vendégsereg elég hamar felismerte a Sió parti város helyzeti előnyeit és részben ott maradt. Ezzel indult meg Siófok fejlődése a maihoz vezető úton. 1869-ben a Kisfaludy fatestét az újpesti hajógyárban vasra cserélték. További 18 év működés után, a hajó rossz állapota miatt közlekedését a hatóság 1887-ben megtiltotta.

Balaton Regatta

Balaton Regatta

Aki az elmúlt öt évben bármikor is részt vett a Balaton Regatta versenyein, akkor tudhatja, hogy összességében több száz hajót mozgatnak meg a kellemes, igazán jó hangulatú, baráti versenyek. Aki már versenyzett nálunk, az idén se hagyja ki a Regatta hatodik szezonját, aki pedig még nem vette a bátorságot, hogy megméresse tudását, annak még van ideje bátorságot és persze egy jó kis mancsaftot összegyűjteni! Várunk titeket idén is nagy szeretettel! És ne felejtsétek el a naptárba bekönyvelni az időpontokat!

Balatoni hajóbérlés, vitorlázás

Balatoni hajóbérlés, vitorlázás

A vitorlázást megismerni vágyók számára szervezünk 2 órás hajókirándulásokat Balatonon. Siófoki indulással a résztvevők betekintést kapnak a hajózás alapjaiba, a kapitány által, kipróbálhatják magukat a gyakorlatban is a vitorlás hajó irányításával kapcsolatban.

Hajós Iskola Balatonfüred

Hajós Iskola Balatonfüred

Cégünk 1991-ben alakult, azóta hajózással és oktatással foglalkozik. Hajóink Balatonfüred központjában, a Balatonfüredi Yacht Clubban találhatóak. Iskolánk az elsők között szerzett akkreditációt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól a tanfolyamok szervezésére. Így tarthatunk sport- és kedvtelési célú vitorlás és kisgéphajó vezetői tanfolyamot, szolgálati célú kisgéphajó, hivatásos vitorlás és kisgéphajó vezetői, valamint kishajó vezetői A' tanfolyamot. A balatoni képzések mellett Budapesten, Győrben, Pakson is tartunk tanfolyamokat. Számunkra nagyon fontos, hogy minden igényt ki tudjunk elégíteni a hajózás területén. A képzések szervezésétől a hajóbérlésen át a rendezvények biztosításáig. A szolgáltatások menüpont alatt tájékozódhat a részletekről.

Kikötő Siófok

Kikötő Siófok

Az első balatoni utasszállítás 1846 szeptember 21.-re datálódik. Ezen a napon eresztették vízre a Kisfaludy nevű hajót. Napjainkban a siófoki kikötőből menetrendszerinti és sétahajók indulnak. Különösen népszerűek a bérelhető sétahajók és az esti disco-hajók. A kikötő épülete előtt lévő kis parkban emlékművet állítottak a balatoni hajózás 100., 125., 150. évének. A kikötő nyugati felén épült a város két újabb nevezetessége, a vitorlás kikötő és Yacht club, valamint a meteorológiai állomás, mely elsők között értesít minket a közeledő viharokról. Az állomás udvarán Borsos Miklós Uránia című szobrát állították fel.

Vitorlázás, hajózás - Balatonalmádi

Vitorlázás, hajózás - Balatonalmádi

Eötvös Károly említi könyvében az almádi kikötőt a Széchenyi által építtetett 9. Balatoni kikötők egyikeként. A kikötő végül az alacsony vízállások és az iszaposodás révén, csak csónak kikötő volt. Eötvös Károly említi könyvében az almádi kikötőt a Széchenyi által építtetett 9. Balatoni kikötők egyikeként. A kikötő végül az alacsony vízállások és az iszaposodás révén, csak csónak kikötő volt. Az 1880-es években megépítették a hajókikötőt, majd 1928-ban átépítették, amely 1947-ig állt. Az 1947-ben átépített formája a mai napig áll. Itt rendezték meg a 2006-os úszó világbajnokság egyes verseny számait. Ha nálunk szeretne kikapcsolódni és pihenni, bontson vitorlát és élvezze a felejthetetlen élményt, melyet ez a vízi sport nyújt. A tó kiváló lehetőséget nyújt vitorlázóknak, szörfözőknek, horgászoknak egyaránt. Vitorlást bérelhet egyénileg is, ha van jogosítványa, de saját kapitánnyal is ringatózhat a tó vizén. Aki ennél könnyedebb vízi élményre vágyik, üljön fel egy sétahajóra, amelyről a naplementét is megcsodálhatja.

Tuti menü