Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Balatoni turizmus linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Balatoni turizmus képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 113 db
13. Harley-Davidson Open Road Fest - 2012

13. Harley-Davidson Open Road Fest - 2012

Ez év júniusában ismét gyönyörű motorok lóerői dübörögnek majd fel a Balaton partján, hogy hangjukkal és jelenlétükkel reprezentálják Magyarország legnagyobb motoros találkozóját, a Harley-Davidson Open Road Fest-et. 1999 óta minden évben, hazai és külföldi motorosok ezrei zarándokolnak el Alsóörsre, az Európa kempingbe, hogy együtt köszöntsék a nyarat. Sok száz és ezer kilométer kerül ekkor a kerekekbe...

A Balaton környék gasztronómiája

A Balaton környék gasztronómiája

A Balaton környékének hagyományos táplálkozása alig található ezen területen, mivel a közlekedés és az idegenforgalom negatív hatással volt rá. Ha azonban pár 10 km-re beljebb, vagy feljebb megyünk, számos ételt találhatunk a halételeken kívül a Bakonyban, Somogyban és Zalában.

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

A Balaton-felvidék tájba simuló népi építészete

Nemrég jelent meg Krizsán András és Somogyi Győző 'A Balaton-felvidék tájba simuló építészete' c. kötete, mely egyedülálló betekintést enged a Káli-medence hangulatába és népi építészeti örökségébe Krizsán András szövegei és Somogyi Győző grafikái által. Az Építész Továbbképző egy napos kirándulásra invitálja Önt a jelenben és a múltban egyaránt, ahol az egyedülálló kötetben összegyűjtött értékek a szerzők kalauzolásával a valóságában is felfedezhetők.

A balatoni hajózás rövid története

A balatoni hajózás rövid története

A tó első lapátkerekes gőzhajója 1846. szeptember 21-én tette meg próbaútját a tavon. Ebben az időben a balatoni idegenforgalom jórészt Balatonfüredre korlátozódott. A gőzös Keszthelyről, Keneséről és Alsóörsről szállította a vendégeket az északi parti üdülőhelyre. A kezdeti érdeklődés után kiderült, hogy a gőzös forgalma nem hozta meg a várt bevételeket, komoly problémák voltak mind a személy, mind az áruszállítással. A bajt csak tetézte, hogy a szabadságharc alatt szünetelt a menetrendszerinti közlekedés, a Kisfaludy kizárólag a harcoló alakultok utánpótlását biztosította. A rendszeres személyforgalom csak 1852-ben indulhatott meg újra. 1861-ben a Délivasút megépülése közelebb hozta a Balatont a világhoz. 1863-tól a Kisfaludy fokozatosan beszüntette egyéb járatait és már csak Siófok és Balatonfüred között közlekedett. A vasúttal Siófokra, majd onnan Füredre igyekvő vendégsereg elég hamar felismerte a Sió parti város helyzeti előnyeit és részben ott maradt. Ezzel indult meg Siófok fejlődése a maihoz vezető úton. 1869-ben a Kisfaludy fatestét az újpesti hajógyárban vasra cserélték. További 18 év működés után, a hajó rossz állapota miatt közlekedését a hatóság 1887-ben megtiltotta.

A balatoni halászlé

A balatoni halászlé

A balatoni halászlé leginkább a tiszai halászléhez hasonlít, azaz alaplékészítéssel indul. Hajdanán még a vizet is a balatonból merítették hozzá. Manapság ugyan már nem balatonvízből főzik, de a recept, a jelleg alig változott. A legjobb balatoni halászlevet Rajnai Árpi barátomnál ettem Paloznakon. A Veszprém Megyei Horgásszövetség akkori titkára márcsak hivatalból is ért a halászléfőzéshez. Árpi szervezésében sikerült a legkiválóbb halászleveket elfogyasztani Sajkodon, vagy egy másik évben a Tihanyi Belső-tónál. Árpi tesz a halászlébe egy szem krumplit is. A balatoni halászléhez balatoni bort illik inni, amelyből szintén bőven van a környéken. A balatoni halászlé legnagyobb, legrangosabb eseménye az alsóörsi Halásztanya vendéglőben évente megrendezésre kerülő halászléfőző verseny. Itt a legkiválóbb csapatok indulnak mindig nagy meglepetés az eredmény kihirdetése.

A szívkórház rövid története

A szívkórház rövid története

A balatonfüredi Állami Szívkórház története visszanyúlik a XVIII. századba, amikor az 1716. évi tihanyi apátsági birtokösszeíráskor beírják, hogy Füreden savanyúvizek vannak. A kórház helyén Tenkovits Miksának másfél holdas telke volt, ezen fakadt az a forrás, melyhez fürd∓tilde;házat építtetett és 10 fürd∓tilde;kádban kazánnal melegített savanyúvízben biztosított fürdést a vendégeknek. Halála után özvegye 1741-ben eladta a fürd∓tilde;t Schuster József orvosnak, aki azt haláláig, 1748-ig üzemeltette.

A tihanyi apátság alapítólevele

A tihanyi apátság alapítólevele

I. András király (1046-1060) Szűz Mária és Szent Ányos püspök tiszteletére maga és családja lelki üdvéért alapította a tihanyi monostort. Szűz Mária I. (Szent) István ismert országfelajánlása óta Magyarország védelmezője. Ányos Galliában Vienne közelében született 358 táján. Harmincévesen lett Orleans püspöke. Sokat tett a városáért, amely különösen hálás volt neki, hogy tanácsai és imái révén sikerült megmenteni a várost Attila hun seregétől. A kilencvenes éveinek közepén halt meg 453. november 17-én. Sírja zarándokhely lett, s sajátos módon itt tették le a frank királyok ünnepélyes esküjüket, ha szerződést, szövetséget kötöttek, sőt itt tisztázhatták magukat a főemberek, ha gyanúba keveredtek, hogy hűtlenek lettek urukhoz. Az uralkodó és uralkodó közötti egyezséget, az uralkodó és alattvalói közötti hűséget szavatoló Szent Ányos nem véletlenül lett a magyar király alapította monostor védőszentje. I. Andrásnak ugyanis nemcsak a császár újabb és újabb rohamaival kellett megküzdenie trónja védelmében, de szerette volna fiának, Salamonnak is a trónt biztosítani. Trónjának szilárdsága, a testvére, Béla herceg és a pártütésre kész alattvalók ígéretein múlott. Ígéreteik szavatolását rábízta tehát Szent Ányosra.

A tihanyi levendula története

A tihanyi levendula története

1920-as évek közepén Bittera Gyula -korának neves gyógynövényszakértője- telepítette Magyarországon az első levendula ültetvényt, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Addig az országban csak a középkori kolostorkertekből volt ismert a levendula. Ez volt az első ipari célú nagy levendulaültetvény telepítés. A tihanyi apátságtól bérelt egy területet, ezen próbálkozott meg francia mintára a levendulatermesztéssel. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. Ez Tihany speciális, félsziget-jellegének köszönhető, mert a mérések szerint ez az egyik leggazdagabb hely Magyarországon a napsütéses órák számát tekintve, míg a csapadékmennyiségéről pont az ellenkezője mondható el. Ez a fél-mediterrán éghajlat, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket nyújt a levendulának. Így vált a Tihanyban telepített levendula világhírűvé, mivel minőségét tekintve még a Franciaországban termesztett levendulánál is jobb lett.

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy

A Balaton északi partján, a Badacsony-hegytől keletre, Révfülöp községtől 5 km-re, a 71-es út mentén található Ábrahámhegy. 2,8 km-es tóparti szakasz, 7 km2 terület és 5 km2 vízfelület tartozik a településhez. Ábrahámhegy a Balaton egyik legkedveltebb fürdőhelye, mert egyrészt hegyei félkör alakban nyugatról és északról elzárják, védik a szelektől, másrészt egy völgykatlanban húzódik és így klímája melegebb a környezeténél.

Hirdetés
Afrika Múzeum Balatonedericsen

Afrika Múzeum Balatonedericsen

Veszprém és Zala megye határán festői környezetben található Balatonederics legismertebb nevezetessége az Afrika Múzeum. A múzeumot dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász hozta létre. Értékes és különleges trófeáit, tanzániai néprajzi gyűjteményét helyezte el itt. Kedves Vendégeink! Zárják szívükbe e csöppnyi Afrikát, melyet oly nagy szeretettel létesítettünk itt, a Balaton partján. Vigyék el hírét és térjenek vissza hozzánk.

Annagora Aquapark - virtuális kirándulás

Annagora Aquapark - virtuális kirándulás

Interaktív térképünkön virtuálisan bebarangolhatod balatoni Aquaparkunk teljes területét. Fedezd fel a parkot, járd be keresztül-kasul, a számok segítenek ebben! És gyere el hozzánk, úgy az izgalmas! Te magad próbáld ki, milyen élőben! Szórakozz és élvezd a kalandok sokaságával váró Annagora Aquaparkot, Balatonfüred élményfürdőjét!

Az ökoturista tízparancsolata

Az ökoturista tízparancsolata

Felelősségteljes turistaként a természetben mindig betartom ezeket a szabályokat, a magam és a természet érdekében is! A természetjárásra készülve előnyben részesítem a vonatot, kerékpárt. Megfontolom, hogy ha autóval utazom, barátaimmal közösen használom a gépkocsit. A természeti területet gyalog járom be, vagy csak az engedélyezett közlekedési eszközt veszem igénybe. Amikor barangolásra készülök, jól megválogatom az öltözetemet és a szükséges eszközöket. Alkalmazkodom a természethez, hogy minél többet megismerhessek belőle.

Badacsony

Badacsony

A Badacsonyi borvidék névadó hegye, a Badacsony, több mint kétezer éves borkultúrája révén az ember és a természet egymásra találásáról tesz 'tanú-bizonyságot'. A Balatonba mintegy félszigetként benyúló Badacsony oldalában elhelyezkedő szőlőültetvények szubmediterrán jellegű mikroklímában érlelhetik szőlőfürtjeiket. A Balaton víztömegének hőmérséklet-kiegyenlít∓mp;tilde; hatása, a hegy bazaltsapkájának pótlólagos hőtárolása, a napsugarakat a hegyoldalra viszszasugárzó víztükör, az országos szinten legintenzívebb besugárzás együttesen garantálja, a legkedvezőtlenebb évjáratokban is páratlanul magas mustfokot, a borok testes jellegét, íz- és zamatgazdagságát. Kevesen tudják, hogy a Badacsony oldalában termett borok, és azon belül is a Kéknyelű kiemelkedően magas Kálium, vagy a badacsonyi Olaszrizling magas Magnézium tartalmának egészségvédő hatása, akár a gyógybor jelző használatára is feljogosítaná azok termelőit.

Balaton Átúszás

Balaton Átúszás

Megvannak az idei év Pek-Snack Balaton-átúszás tartalék napjai is. Azonban bízunk benne, hogy az időjárás kegyes lesz irányunkban, és a korábban jelzett 'első' időpontban július 7-én szervezhetjük meg a jubileumi Pek-Snack Balaton-átúszást. Tartaléknapok: július 8. (vasárnap), július 14., július 15., július 21., július 22., július 28., július 29. (Reméljük ezekre az időpontokra nem lesz szükség) Mindenkinek jó felkészülést kívánunk!

Balaton Bike Fest

Balaton Bike Fest

Balatonfüreden, festői környezetben várja, vendégeit 2012. június 13-17. között a Balaton Bike Fest. Az immár 4. alkalommal megrendezésre kerülő, Balaton Bike Fest 2012. június 13-17. között is szeretettel várja a versenyzőit és a rendezvény látogatóit. A sportolók tíz versenyszámban - Downhill, a Dirt, a Triál, Duál-Triál, Cross-country XCE, Országúti, Parallel Szlalom, Tereptriatlon, Balatonman Triatlon, Éjszakai terepfutás - mérettethetik meg magukat. Újra alkalom nyílik Füred legszebb részein, a Balaton felvidék festői környezetében vezetett különböző nehézségű túrákon - Csillagtúrák, Balaton Kerülő Túrák - való részvételre. A 2012-es Freeride Mountainbike World Tour állomásai közt harmadik alkalommal szerepel, a Balaton Bike Fest dirt versenye, idén már ezüst kategóriás viadalként. A nemzetközileg elismert biciklis rendezvények nagyszerű sportolókkal és magas rangú versenyekkel erősítik a freeride vonalát. A programok az egészségmegőrzés, a sport, a szórakozás és a kultúra keretein belül zajlanak majd. Szeretettel várjuk azokat is, akik látogatóként, nézőként érkeznek a rendezvényre.

Balaton Kártya

Balaton Kártya

Portálunkon tájékozódhat azokról a kedvezményekről, melyeket a Balatoncard segítségével lehet igénybe venni. A kártya 2011. évi kiadása családok (max. 2 felnőtt és 3 gyereknek) és egyéni turisták számára kínál előnyös megtakarítási lehetőséget. A kártyatulajdonosokat szálláshelyek, éttermek, múzeumok, fürdőhelyek, strandok, sportolási lehetőségek várják. Az érvényességi idő alatt (2012. április 30-ig) korlátlanul felhasználható plasztik kártya a teljes Balaton régióban érvényes, sőt, túl is nőtte ennek határát (Veszprém, Zalaegerszeg, Marcali).

Balaton Regatta

Balaton Regatta

Aki az elmúlt öt évben bármikor is részt vett a Balaton Regatta versenyein, akkor tudhatja, hogy összességében több száz hajót mozgatnak meg a kellemes, igazán jó hangulatú, baráti versenyek. Aki már versenyzett nálunk, az idén se hagyja ki a Regatta hatodik szezonját, aki pedig még nem vette a bátorságot, hogy megméresse tudását, annak még van ideje bátorságot és persze egy jó kis mancsaftot összegyűjteni! Várunk titeket idén is nagy szeretettel! És ne felejtsétek el a naptárba bekönyvelni az időpontokat!

Tuti menü