Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Múzeumok képes leírás - Balatoni turizmus.tlap.hu
részletek »

Múzeumok - Balatoni turizmus.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: balaton-turizmus.tlap.hu » Múzeumok
Keresés
Találatok száma - 6 db
Afrika Múzeum Balatonedericsen

Afrika Múzeum Balatonedericsen

Veszprém és Zala megye határán festői környezetben található Balatonederics legismertebb nevezetessége az Afrika Múzeum. A múzeumot dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász hozta létre. Értékes és különleges trófeáit, tanzániai néprajzi gyűjteményét helyezte el itt. Kedves Vendégeink! Zárják szívükbe e csöppnyi Afrikát, melyet oly nagy szeretettel létesítettünk itt, a Balaton partján. Vigyék el hírét és térjenek vissza hozzánk.

Csillagvár Balatonszentgyörgyön

Csillagvár Balatonszentgyörgyön

A Balaton nyugati csücskében, a tó fölé emelkedő erdős domboldalon található a Festetics grófok vadászvára. A csillag alaprajzú épület a világon egyedülálló. A fedett vár központi helyiségében található a több mint harminc méter mély kút, a kapitány-az őr és pihenő szobák, a füstös konyha stb. Itt kapott helyet a középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be a múlt egy napját.(Falusi pappal vitázó várkapitányt, lakomázó vitézeket, őrséget teljesítő katonákat, falusi kovácsot, ki éppen fogat húz, konyhán serénykedő asszonyokat stb.) A görögkereszt alaprajzú kazamatákban (pincerendszerben) kapott helyet a világon egyedülálló huszármúzeum. Másfélszáz 80 cm magas huszár ad képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről; de láthatjuk időrendbe állítva a hun-magyar harcosokat és a középkori főurakat. A sort az I. Világháború katonái zárják. A közel másfél hektárnyi bekerített területen 2006-tól művészeti alkotótábor nyitja kapuit. A volt grófi istállóból kialakított csárda is várja vendégeit, a készülő szabadtéri színpad, a Csillagvár Esték rendezvénysorozatnak ad helyet.

Egry József Emlékmúzeum

Egry József Emlékmúzeum

Badacsonyban közel a parthoz, a festőről elnevezett Egry József sétányon 1973-ban, a festő születésének kilencvenedik évfordulóján megnyílt a hajdani műteremlakásban - a festőnek és családjának 1941 óta otthont adó kis villaépületben - és a hozzá épített galériás, kétszintes kiállítóteremben az Egry József Emlékmúzeum.

Kálmán Imre Emlékház

Kálmán Imre Emlékház

Siófok éppen a Kálmán Imre születése előtti évtizedben kezdett jelentékeny fürdőhellyé válni. A város történetét vizsgálva megállapíthatjuk, hogy a komponista születését megelőző éveknek különös jelentőségük volt. 1863-at véve a nyaralóhellyé válás időpontjának, elsőként kell említenünk a Budapest-Fiumei vasútvonalat. Egyre többen ismerték fel, hogy Siófok tópartja és selymes fövenye fürdésre minden korosztály számára kiválóan alkalmas. Ez a felismerés adott lendületet fürdővárossá való fejlődéséhez. A lakosság főfoglalkozása ebben az időben a földművelés, az állattenyésztés és a kereskedelem volt. Méltán mondhatta Eötvös Károly, hogy: 'Minden jel oda mutat, hogy Siófok a jövőnek kegyeltje.' Az idetelepült zsidóság a község kereskedelmi életét hamarosan magas szintre emelte. A fürdő-üdülővárossá való fejlesztésében is számos kereskedelmi szempont érvényesült. A 'Ferenc József délkeleti vaspálya' megépültével egy időben megkezdődött a Sió szabályozása és ezzel együtt a fürdőtelep kialakulása.

Különleges balatoni élmény - ne hagyja ki

Különleges balatoni élmény - ne hagyja ki

Balatoni képeslapokból nyílt kiállítás a keszthelyi Balatoni Múzeumban, a tárlat megnyitójával egy időben a várost ábrázoló régi képeslapok adatbázisával vált nyilvánossá a nemzeti digitális archívum állományának első szelete.

Tojás Múzeum Siófokon

Tojás Múzeum Siófokon

A Tojásművészeti Kiállítás 2003. október 10­én került megnyitásra, a tojás világnapján ­ az első Balatoni Nemzetközi Tojásfesztivál apropójaként Siófokon a Dél-Balatoni Kulturális Központban. Ezen időszakos kiállítás kívánta megalapozni az állandó tojásművészeti központ kialakítását. A kiállításon látható alkotások többféle csoportba sorolhatóak, melyek a magánygyűjtemény szép és értékes alakjait mutatják be különböző dísztojásokban a kézművességtől az iparművészetig. Népművészeti sajátosságok, motívumok gazdag tárháza figyelhető meg, mely ötvözi ugyanakkor az újabbnál újabb és kreatívabb díszítő formákat is megjelenít. Az alkotásokban nemcsak a hagyományok, hanem a finom, aprólékos, nem kis tehetséget igénylő munkák is megőrződnek. A remekművekből áradó szépség egyszerűen bűvöletbe ejt, mely az alkotó elismerése is egyben.

Tuti menü